Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
SoruZabıt katipliği mülakatında "neden bu mesleği istiyorsun?" sorusuna nasıl cevap verilmeli ?
merhabalar, zabıt katipliği mülakatında sıkça karşımıza çıkan sorulardan biri de “Neden bu mesleği tercih ettiniz?” sorusudur. Bu soru, adayın motivasyonunu, mesleğe olan ilgisini ve kuruma olan aidiyet duygusunu ölçmek için sorulur. Burada vereceğiniz cevap, sizin karakterinizi ve mesleğe uygunluğunuzu doğrudan yansıtır.
Ben bir yazı işleri müdürü olarak yıllardır bu soruya verilen pek çok cevaba tanık oldum. Gözlemlediğim kadarıyla, başarılı adaylar bu soruyu cevaplarken üç temel noktaya dikkat ediyor:
Mesleğin içeriğine olan ilgi: “Hukuk alanında çalışmak ve adalet sistemine katkıda bulunmak istiyorum. Düzenli çalışma ortamını seviyorum ve belgelerin doğru ve hızlı bir şekilde işlenmesi sürecinde aktif rol almak beni motive ediyor.”
Kişisel yeteneklerle meslek uyumu: “On parmak klavye kullanma becerim güçlü, dikkatli ve titiz çalışmayı seven biriyim. Bu yönlerimin zabıt katipliği görevini başarıyla yapmamda bana avantaj sağlayacağına inanıyorum.”
Kamu hizmetine bağlılık ve istikrar arayışı: “Devlet memuru olmak, uzun vadeli ve güvenilir bir kariyer planımın önemli bir parçası. Adalet Bakanlığı gibi köklü bir kurumda çalışmak hem kariyer hedeflerime hem de kişisel değerlerime uygun.”
Tavsiyem: Hazır ezber cümleler yerine, gerçekten bu mesleği neden istediğinizi içten bir şekilde ifade edin. Samimi ama kurumsal bir dil kullanmanız her zaman artı puan kazandırır.