Soru Mülakatta ne sorulacak, nasıl giyinilmeli, nasıl davranılmalı ?

adalya

Yeni Katip
Kayıtlı Üye
iyi akşamlar, zabıt katipliğine hazırlanıyorum şuan ki seviyemde 3 dakika da 90 kelimeyi rahatlıkla yazabiliyorum. Ama mülakattan çok korkuyorum, mülakatta neler sorulacak, nasıl giyinmeliyiz yada nelere dikkat etmeliyiz, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi acaba

@adalya İyi akşamlar, öncelikle 3 dakikada 90 kelimeyi rahatlıkla yazabiliyor olman gerçekten harika bir aşama, tebrik ederim. Bu işin en çok göz korkutan kısmını halletmişsin diyebiliriz.

Mülakat konusuna gelince, senin gibi pek çok adayın en çok endişelendiği nokta burası oluyor, bu çok normal. Ama gözünde büyütmene hiç gerek yok, çünkü bu aşamada önemli olan bilgi kadar tutum, özgüven ve sakinlik.

Mülakatta neler soruluyor ?​

Genelde şu tür sorular geliyor:
  • Kendini tanıtır mısın?
  • Neden zabıt katibi olmak istiyorsun?
  • Adalet nedir?
  • UYAP hakkında bilgin var mı?
  • Güncel olaylarla ilgili birkaç soru (örneğin anayasa değişikliği, seçim tarihi, bakan isimleri gibi)
  • Bazen temel hukuk bilgisi (hakim, savcı, mahkeme türleri vs.)

Nasıl giyinmelisin ?​

• Erkekler için: Takım elbise ya da sade, düzgün bir gömlek-pantolon kombini. Kravat takılması önerilir, ama şart değil.
  • Kadınlar için: Sade bir ceket-bluz-etek ya da pantolon kombini. Abartısız makyaj ve sade bir görünüm.
    Unutma: Temiz, düzenli ve ciddi bir görünüm her zaman artı puan kazandırır. Aşırı resmi olmak değil, saygılı bir duruş önemli.

Dikkat etmen gerekenler:​

• Gülümsemeyi unutma ama aşırıya kaçma.
  • Sorulara kısa ama net cevaplar ver.
  • “Bilmiyorum” demekten korkma; tahminde bulunmak yerine dürüst olmak daha değerlidir.
  • Göz teması kur ve dik dur.
Şunu da bil: Mülakatı yapanlar da senin heyecanlı olduğunu biliyor, amacın seni elemek değil, seni tanımak.

Tecrübeli biri olarak sana söyleyebileceğim en önemli şey: kendine güven, dürüst ol ve doğal kal. İçtenliğin karşı tarafa geçerse, bu sınavdan alnının akıyla çıkarsın 💪

Şu konumuza da ayrıca göz atabilirsin, gerekli bilgilendirmeleri orada da yapmıştık 💪
Zabıt Katipliği Sözlü Sınavında Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

Geri