Soru Adliyede staj yaptım, zabıt katipliği mülakatında avantaj sağlar mı?

seyfettin

Yeni Katip
Kayıtlı Üye
merhaba, lise zamanımda stajımı adliyede yapmıştım, zabıt katipliği için başvurmayı düşünüyorum bu staj bana mülakatta avantaj sağlar mı ?

merhaba, lise zamanımda stajımı adliyede yapmıştım, zabıt katipliği için başvurmayı düşünüyorum bu staj bana mülakatta avantaj sağlar mı ?
Evet, adliyede staj yapmış olmanız zabıt katipliği mülakatında size ciddi bir avantaj sağlar. Çünkü staj deneyimi, adliye ortamını önceden tanımanızı, işleyişi gözlemlemenizi ve zabıt katibinin görev tanımına yabancı olmadığınızı gösterir.

Benim görev yaptığım adliyede birçok stajyer öğrenci ile çalıştık. Mülakata girenler arasında adliyede daha önce staj yapmış olanlar hem özgüvenli oluyor, hem de kurum kültürüne daha kolay adapte olabilecek izlenimi bırakıyorlar. İşte neden avantaj sağladığına dair birkaç önemli nokta:
  1. Uygulamalı deneyim kazanmış oluyorsunuz: Evrak takibi, UYAP sistemi, duruşma düzeni, kalem işleyişi gibi birçok konuda pratik bilginiz oluyor. Bu da sizin teorik bilgiyle değil, doğrudan işin içinden geldiğinizi gösterir.
  2. Soru-cevap kısmında örnekler verebilirsiniz: Mülakatta "kalemde ne tür görevler yapılır?" ya da "katibin duruşmadaki rolü nedir?" gibi bir soru geldiğinde staj sırasında gördüğünüz örneklerden bahsedebilirsiniz. Bu sizi diğer adaylardan öne geçirir.
  3. Ciddi olduğunuzu gösterir: Staj yapmak, bu mesleğe olan ilginizin tesadüfi değil bilinçli bir tercih olduğunu gösterir. Bu da kurum için önemli bir göstergedir.
Tavsiyem: Mülakatta adliye stajınızı mutlaka belirtin. Gerekirse kısa bir anınızı paylaşarak stajın sizde nasıl bir iz bıraktığını ifade edin. Örneğin, "Stajım sırasında duruşma zabıtlarının nasıl yazıldığını gözlemleme fırsatım oldu. Bu süreçte zabıt katibinin dikkatli ve hızlı olmasının ne kadar önemli olduğunu fark ettim" gibi bir ifade çok etkili olabilir.

Geri